България ще налее 4,5 млрд. лв. от извънредното европейско финансиране след

...
България ще налее 4,5 млрд. лв. от извънредното европейско финансиране след
Коментари Харесай

Държавата налива 4,5 млрд. лв. от извънредните пари от ЕС в енергийна ефективност

България ще налее 4,5 милиарда лева от изключителното европейско финансиране след коронакризата за енергийна успеваемост. Ще бъдат санирани всички обществени здания, ще бъдат ориентирани средства и за възстановяване на енергийната успеваемост на предприятията. Акцент ще бъдат образованието и нововъведенията с в допълнение финансиране от 2,3 - 2,4 милиарда лева. Други близо 850 млн. лева са планувани за вложения в уреди за напояване. 

Това разгласи пред Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев във връзка подготвяния от държавното управление народен проект за възобновяване и непоклатимост, по който ще бъде изразходван изключителният пакет от 6,2 милиарда евро за България след коронакризата. Тези пари са отвън нормалното финансиране на оперативните и селската стратегия, по които България чака да получи 11 милиарда евро до 2027 година Други 1,2 милиарда евро ще бъдат обезпечени от Фонда за обективен преход за позеленяване на стопанската система. 

Очаква се готвеният от държавното управление проект да бъде показан още този месец, като ще стартират съвещания по него със заинтригуваните страни, изясни Томислав Дончев. Правителството се надява по разпределението на парите и целите да бъде реализиран консенсус до края на годината, най-късно до началото на януари, тъй че България да може да показа проекта за утвърждение в Брюксел допустимо най-рано при подложен краен период април, 2021 година Колкото по-рано получим утвърждение, толкоз по-рано ще можем да разполагаме с парите. Така вложението на средства ще може да стартира от средата на годината, изясни Дончев. Той добави, че 70% от изключителния пакет от 6,2 милиарда евро по проекта би трябвало да бъде контрактуван през 2021 и 2022 година, като крайният период за асимилиране тук е 2025 година - с 2 години по-кратък от този по оперативните стратегии. 

Очакванията на кабинета за реализиране на бърз консенсус могат да се разминат с действителността на фона на обострената политическа конюнктура. Упреците за неналичието на задоволително бистрота към този момент започнаха. Паралелно с парите от изключителния пакет, които действително ще обвържат идващото държавно управление, ще текат и разногласията по бюджет 2021 г. 

Няма учредения за прекъсване на еврофондовете у нас, разяснява още Томислав Дончев във връзка упования съответен механизъм за обвързване на парите от Европейски Съюз с върховенството на закона. Фондовете се стопират при неработещи контролни механизми, а сега в България те работят. Темата за върховентството на закона не е от последните 5 месеца, а от най-малко 5 години, само че за жал администрациите не съумяват да я формулират в съответен работещ механизъм, разяснява Дончев, който се разгласи персонално в поддръжка на сходно обвързване. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР